Focus en rust. Programmeren onder een palmboom. Een zoektocht naar vrijheid in het ondernemerschap. Eelco Wiersma is de stille motor achter Belco. Hij vloog naar Thailand voor de wijsheid van boeddhistische monniken, reisde in zijn zelfgebouwde camper door Europa en inmiddels is hij weer geland in het nuchtere Friesland. ‘Ik heb de natuur om mij heen nodig om online mooie dingen te bouwen.’

Brullende motoren

‘Samen met mijn vader knapte ik graag brommers op. Alles uit elkaar halen en daarna de puzzelstukjes weer in elkaar zetten. De eerste keer dat ik zo’n monster weer startte: die kick! De geur van olie, het gebrul van de motor en de diepe trillingen van al die pk’s. Ik krijg er nog kippenvel van. Toen wist ik zeker dat er motorolie door mijn aderen loopt. Voordat ik het wist was ik trotse eigenaar van vier motoren. En ik had nog helemaal geen rijbewijs. Je zou kunnen zeggen dat ik een béétje impulsief ben. Of gewoon heel spontaan.’

‘Als ik iets bouw, dan komt er een oergevoel van vrijheid in mij los’

Zelf bepalen

‘Dat ik blij word van bouwen staat wel vast. Ook van software programmeren, al is dat minder tastbaar. Als ik iets moois bouw, dan komt er een oergevoel van vrijheid in mij los. Vrijheid betekent voor mij autonoom zijn. Ik wil graag zelf bepalen wat ik bouw, wanneer ik iets bouw en waarom ik iets bouw. Die vrijheid vond ik in Belco.’

Ervaring met startups

‘Voor meer ervaring in onze eigen startup, reisde ik naar ‘startup capital’ Berlijn. Nieuwe mensen, verdieping in het vakgebied en culturele indrukken: dat stimuleert en geeft zo ontzettend veel energie! Wat ik grappig vind is dat ik daar ontdekte dat maar weinig mensen echt weten wat ze aan het doen zijn. Iedereen doet maar wat en koerst op zijn gevoel. Ik houd daarvan, want juist als ondernemer moet je op je gevoel vertrouwen. Vanuit Berlijn kon ik goed werken aan Belco. Dan denk je misschien: je bent gek. Als je iets nieuws opzet moet je hier zijn. Maar, lange leve het internet. Ik had online goed contact met Edwin én klanten via skype, e-mail en later onze eigen software. Omdat ik programmeer, kan ik eigenlijk overal werken.’

‘Een succesvolle ondernemer zit lekker in zijn vel, dat gaat hand-in-hand’

Ga mediteren

‘Helemaal aan de andere kant van de wereld, in een boeddhistische tempel vond ik de rust waarnaar ik zocht. Ik merkte pas hoe moe ik écht was tijdens een bijzondere stilteretraite. We krijgen tegenwoordig zo ontzettend veel prikkels binnen en worden constant afgeleid door telefoons en laptops. Ik probeer elke dag te mediteren, dat helpt mij om een betere ondernemer te zijn. Ik heb veel geduld, kan zaken beter loslaten en mij beter verplaatsen in anderen. Dat is bij het bouwen van software erg belangrijk. Een succesvolle ondernemer zit lekker in zijn vel, dat gaat hand-in-hand. Ondernemen betekent ook dat je kunt omgaan met tegenslagen.’

Volg je gevoel

‘Laat je niet tegenhouden door beperkende overtuigingen, van jezelf of de maatschappij. Dat stemmetje dat zegt dat je niet goed genoeg bent, iets te veel tijd of geld kost of wat dan ook. Je kunt honderden redenen bedenken om iets niet te doen. Stop ermee en ga gewoon doen. Dan ben je in staat om de meest waanzinnige dingen te bouwen. Ik volg mijn gevoel, helemaal als het uit mijn onderbuik komt. Ondernemen is vertrouwen op je intuïtie, je ondernemersinstinct.’